A Travellerspoint blog

... от Индия за Китай

продължение на предишния пост


View Trans Sibir on 100kmvChas's travel map.

Значи, пристигнахме в Индия. Но първо да довърша разказа за Китай.

С комбинаця от два влака и рейс стигнахме в Ксиан (Xi'an). Във влаковете бяхме много впечатлени от това колко цивилизовани и любезни са хората: в този където бяхме правостоящи няколко китаеца се сместиха един върху друг, за да ни отстъпят техните места. Като цяло патуването беше поносимо - продаваха бири и Дошираци (инстантни нудъл супи) на разумни цени.
IMG_1221.jpg

Xi'an изглеждаше като много приятен град но за жалост не успяхме да го разгледаме особено. Пристигнахме късно вечерта и си взехме билети за следващия следобед, така че трябваше много бързо да разгледаме теракотената армия и да си ходим. Теракотените войни бяха горе-долу това което очаквахме, освен че само някои от тях са цели както ги дават по TV, повечето са на парчета защото галерията е била разрушена. Те в момента продължават да ги копаят и дори видяхме археолозите как си работят.

От Ксиан отидохме (отново с няколко влака) до Чончин (Chonqing), откъдето трябваше да започне разходката с корабче по Яндзъ. Бяхме прочели че Чончин е известен с лютите си манджи - хотпот - и нямахме търпение да ги ядем. Там обаче, изненадващо дори и за нас, мигновено хванахме някакъв кораб - понеже нямахме много време а от агенциата ни казаха че има един който тръгва СЕГА, и се натоварихме без дори да ядем :(

Плаването с корабчето беше около 2 дни и малко - минахме през трите ждрела, които за съжаление не бяха в пълния си блясък: откак е построен големия язовир на Яндзъ водата доста се е вдигнала и те вече не са толкова високи. Въпреки това бяха впечатляваща гледка. Корабът спираше и на разни други атракции по пътя но те струваха допълнително и общо взето не ги посещавахме. Имахме двама доста интересни съкаютници - китайски чичковци - единия от който постоянно си възклицаваше, пееше и говореше сам на себе си в стил Симс. Също се запознахме и с няколко младежи от Сечуан които поговорваха английски и беше интересно да беседваме с тях. Впечатлихме ги с това колко бири и колко люти манджи поемаме.
IMG_1409.jpg

Когато плаването свърши хванахме автобус до най-близкя град и оттам веднага спален автобус (sleeper bus) до Гуилин (Guilin). Това е един особен вид автобуси, които вместо седалки имат легла - двуетажни и в редици по три. Доста е тесничко вътре, но за щастие автобусът не беше пълен и се търкаляхме както си искаме.

От Гуилин направо се качихме на реис за Яншуо (Yangshuo), едно по-малко градче в околността, защото бяхме прочели че там всъщност са НАЙ-яките гледки, природни красоти и чудеса. Там прекарахме два дни и сме изключително доволни. Първя ден наехме колела и с тях обикаляхме из провинцията около една много живописна река с карстови образувания навсякъде и дори скочихме от 8 метров мост в реката (аз след доста колебание). На въпросния мост се запознахме с разни чужденци и вечерта ходихме с тях на бар и се веселихме много - бяхме като зоопарк за китайците, които плахо надзъртаха в бара от улицата за да видят пияни и голи до кръста европейци как подскачат в ритъма на ска. На втория ден, след като пренощувахме в чудесна квартира с гледка и луксозна баня, отидохме на разходка по и около другата, по-голямата река Ли, където са най-известните природни гледки, а именно тези:
IMG_1783.jpg

Сущо така в Яншуо срещнахме нашия изгубен герой Аспата, засякохме се само за няколко часа и се разбрахме окончателно да се обединим в Хонг Конг.

Напълно удовлетворени от прекарването в Яншуо, се качихме отново на спален автобус и се отправихме кум Шенжен (Shenzхen), граничния град с Хонг Конг.
IMG_1633.jpg

Posted by 100kmvChas 22:48 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login