A Travellerspoint blog

Набързо от Макао

[набарахме базплатен нет]


View Trans Sibir on 100kmvChas's travel map.

Много се извиняваме на нашите читатели (и фенове) че няма време напоследък да блогваме достатъчно често. Просто рядко намираме нет и винаги е за кратко понеже бързаме за някъде.

Сега например си чакаме полета от Макао за Куала Лумпур и се възползвам от безплатния интернет терминал на летището да опиша съвсем накратко какво се случи от Монголия насам.

Добрахме се до Китай с влак (до границата) и после някакво такси. Монголско-Китайската граница беше много странно място: минава се само с едни джипки лада нива, които се редят на огромни опашки и се бутат и блъскат хаотично. Но ние срещнахме една много печена леля която говореше руски и ни взе под крилото си. С нейна помощ прередихме всички опашки и общо ни отне около 3 часа - а можеше да е мнооого повече.

Пътя до Пекин не беше забележителен с нищо, освен многото магистрали, заводи, електроцентрали и др. индустриални гледки - наистина си даваш сметка що за икономическа сила е Китай.

В Пекин седяхме 3 дни общо. Първиа ден разгледахме забранения град и после само се мотахме из уличките. Втория ден си бяхме поставили за цел да видим стената, но на едно определено място, което е по-далече и по-малко туристическо (трек от Жиншанлин (Jinshanling) до Симатай (Simatai)). Бяхме си купили Lonely Planet гайда за Китай и това ни спаси живота. Изобщо в Пекин и вътрешността на Китай едвам се оправяхме - в началото беше голям културен шок. Никой не говори английски, много беше трудно да обясним какво искаме дори и с жестомимика. Но после отработихме стратегия: пишем на листче на китайски (по-точно прерисуваме от гайда) къде искаме да стигнем и други ключови думи като "влак", "днес/утре", "кога тръгва", "може и правостоящи места".

Та, стигането до Жиншанлин и стената беше драматично и ни отне цял ден, но определено си струваше: вървяхме 7км по стената точно по залез, гледките бяха невероятни и там нямаше никой освен нас. Дори накрая не ни взеха такса за стената в Симатай, защото беше късно и нямаше никой. Бяхме изключително доволни тази вечер :)

Тъй като окъсняхме, останахме да спим в Симатай и на следващия ден се върнахме в Пекин. Прекарахме деня в преспускане по гари и автогари, още неволи с комуникациата и придвижването: оказа се че китайскят народ се е втурнал да пътува и нямаше никакви билети до Xi'an, нито с влак нито с автобус, за следващите 2-3 дни. Принудихме се да действаме радикално и от тук нататък се почнаха сложни схеми с които всяко разстояние го взимахме на 2-3 пъти, с различни превозни средства, вкл. правостоящи места във влака за по 15 часа.

Сега, уви, ни призовават да бордваме кум Куала Лумпур, където би трябвало да ни подслони някакъв човек от couchsurfing с голяма къща и басейн. Ще продължа разказа при първа възможност.

Posted by 100kmvChas 00:52 Archived in China

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Евалата !!!!!

by Chuditel

Абе разочарован съм! Кви са тия самолети, вили и басейни?! Нали само мизерийка треаше да има в това пътуване? ;-)

Майтапа се, радвам се, че най-сетне разбрахте къде е истината! Хотел-до-хотела, бетон-до-бетона! :-)

Поздрави,
Иван Ст. Иванов

by ivko3

hihi, ela ti da vidish indiiskite hoteli - ZEMI toia lux :P

by 100kmvChas

Ei upgraders, shte vi zalesim, ei!!!
Ako e golema mizeria kym Everest BC obeshtavam specialno da nasnimam snimchici da se radvash ;-)

Kak vyrvi revoluciata? Tuk zad granica neshto ne stava. V Rusia se okazaha menteta, partizanskoto dvizhenie e zaminalo na kino. V Kitai stava no taka i ne razbrahme "Who is the leader of China?", a v India hich ne sa revolucionni (130 rupii birata ama trebe da otvorim tuk edin restorant samo s teleshko i bira da gi vidim togava). Izobshto pylno s kontrarevolucioneri. Sega se nadiavame da syberem goliam Ghurka otriad v Nepal i da gi prevzemem.

Viva la revolucion!

by 100kmvChas

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login